==============================================
Γιατί ο Κόσμος Δεν Τελειώνει στις 21 Δεκεμβρίου 2012
==============================================

Τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί παγκοσμίως η φήμη ότι στις 21 Δεκεμβρίου 2012 έρχεται το τέλος του κόσμου. Η ημερομηνία αυτή έχει επιλεγεί επειδή σύμφωνα με υπολογισμούς διαφόρων ερευνητών, την ημέρα εκείνη τελειώνει το ημερολόγιο των Μάγια, ενός από τους σπουδαιότερους αρχαίους πολιτισμούς που ζούσε στην περιοχή της Κεντρικής Αμερικής. Σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, την 21η Δεκεμβρίου 2012 θα συμβούν γεγονότα που θα προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές πάνω στη Γη.

Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε αν κάποιο από τα σενάρια καταστροφής μπορεί να πραγματοποιηθεί και γιατί η εσχατολογία της Αγίας Γραφής αναδεικνύεται ως η μόνη αξιόπιστη απέναντι σε κάθε άλλη εσχατολογική φήμη που κατά καιρούς έρχεται στο προσκήνιο.

Καταρχήν, ο πολιτισμός των Μάγια ήταν ένας από τους πιο εξελιγμένους της αρχαιότητας με εντυπωσιακά έργα τέχνης και μνημεία, με πολύπλοκο σύστημα γραφής, με εκτεταμένες γνώσεις αστρονομίας και με ποικίλα συστήματα μέτρησης του χρόνου.

Ένα από τα ημερολόγιά τους το οποίο χρησίμευε για τη μέτρηση μεγάλων περιόδων χρόνου ήταν το Ημερολόγιο Μακράς Περιόδου, σύμφωνα με το οποίο:

20 Ημέρες (20 «Κιν») = 1 Μήνας (1 «Ουινάλ»)
18 Μήνες (18 «Ουινάλ») = 1 Έτος (1 «Τουν»)
20 «Τουν» = 1 «Κατούν»
20 «Κατούν» = 1 «Μπακτούν» (κάτι περισσότερο από 394 έτη του δικού μας ημερολογίου)
13 «Μπακτούν» = 1 Πλήρης Ημερολογιακός Κύκλος (περίπου 5.125 έτη του δικού μας ημερολογίου)

Έτσι λοιπόν κάθε 13 «μπακτούν» (δηλαδή κάθε 5.125 χρόνια περίπου) ολοκληρωνόταν ένας πλήρης κύκλος και το ημερολόγιο ξεκινούσε από την αρχή.

Υπολογίζεται ότι το τελευταίο Ημερολόγιο Μακράς Περιόδου των Μάγια ξεκίνησε στις 11 Αυγούστου 3114 π.Χ. κι επομένως, κάνοντας τους κατάλληλους υπολογισμούς, θα πρέπει να τελειώσει στις 21 Δεκεμβρίου 2012 μ.Χ.. Μελετητές υποστηρίζουν ότι η παραπάνω ημερομηνία έναρξης του ημερολογίου τους (11/08/3114 π.Χ.) πιθανότατα να επιλέχθηκε ως η έναρξη μιας νέας χρονικής περιόδου μετά από κάποιες σημαντικές κλιματικές αλλαγές ή αφανίσεις που προηγήθηκαν. Δεδομένου ότι ο κατακλυσμός του Νώε εκτιμάται πως έλαβε χώρα γύρω στο 3.000 π.Χ., δεν θα ήταν ατυχές να υποθέσουμε ότι αυτό είναι πιθανόν το συμβάν που σηματοδότησε την αρχή του τελευταίου Ημερολογίου Μακράς Περιόδου των Μάγια.

Το γεγονός ότι το Ημερολόγιο Μακράς Περιόδου των Μάγια ολοκληρώνεται στις 21 Δεκεμβρίου 2012 δεν σημαίνει ότι την ημέρα αυτή τελειώνει και ο κόσμος. Απλώς το ημερολόγιο θα ξεκινήσει πάλι από την αρχή, όπως ακριβώς συμβαίνει με το δικό μας ημερολόγιο κάθε 31 Δεκεμβρίου. Θα ήταν ανόητο να υποστηρίξει κανείς ότι επειδή το ημερολόγιό μας δεν έχει άλλες ημέρες μετά την 31η Δεκεμβρίου άρα εκεί τελειώνει και ο κόσμος. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, απλώς η μέτρηση του χρόνου ξεκινάει πάλι από την αρχή πηγαίνοντας στην 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Άλλωστε στα ευρήματα του πολιτισμού των Μάγια, η λήξη του Ημερολογίου Μακράς Περιόδου δεν συνδεόταν με το τέλος του κόσμου αλλά με τη διεξαγωγή μιας μεγάλης γιορτής. Βέβαια άλλες πηγές επικαλούνται κάποιες μυθολογικές αναφορές σύμφωνα με τις οποίες στο τέλος κάθε ημερολογίου οι θεοί κατέστρεφαν τον κόσμο με κατακλυσμό και δημιουργούσαν έναν νέο και καλύτερο: στο 1ο ημερολόγιο οι θεοί δημιούργησαν τη Γη, στο 2ο ανθρώπους φτιαγμένους από λάσπη, στο 3ο ανθρώπους από ξύλο και ο 4ος κόσμος είμαστε εμείς με σάρκα φτιαγμένη από αλεύρι καλαμποκιού, όπως πίστευαν. Αν λοιπόν κάποιος αποδέχεται ότι το ημερολόγιο των Μάγια έχει την προφητική δύναμη να προβλέψει το τέλος του κόσμου, θα πρέπει υποχρεωτικά να αποδεχθεί ως αληθινές και τις μυθολογικές αναφορές που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με αυτό.

Άλλωστε πρόσφατα ανακαλύφθηκε αρχαιότερο ημερολόγιο των Μάγια το οποίο υπολογίζεται ότι φθάνει μέχρι τα 17 «Μπακτούν» ή και μεταγενέστερα, δηλαδή πολύ παρακάτω από την 21η Δεκεμβρίου 2012.

Παρόλα αυτά, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η «προφητική» δύναμη του ημερολογίου των Μάγια, απαλλαγμένη όμως από τις σχετικές μυθολογικές αναφορές, επινοήθηκαν τα τελευταία χρόνια διάφορα επιστημονικοφανή σενάρια που προσπαθούν να υποστηρίξουν την καταστροφή του κόσμου στις 21 Δεκεμβρίου 2012. Δυστυχώς όμως η ζωή πολλών ανθρώπων που πείθονται σε τέτοιες επιστημονικοφανείς φημολογίες επηρεάζεται βαθιά οδηγώντας τους σε κινήσεις πανικού ή και απονενοημένα διαβήματα.

Μερικά από τα πιο γνωστά σενάρια καταστροφής την 21η Δεκεμβρίου 2012 είναι τα εξής:


Μετά την ανασκευή τέτοιων σεναρίων θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει ότι και μέσα στην Αγία Γραφή υπάρχει η πληροφορία για το τέλος του κόσμου, και μάλιστα στο βιβλίο της Αποκάλυψης περιγράφονται φαινόμενα που μπορεί να μοιάζουν με τις ανυπόστατες φήμες που είδαμε παραπάνω (π.χ. στα χωρία Αποκάλυψη 6:13-14 & 8:10-11 αναφέρεται η πτώση ουρανίων σωμάτων που προκαλούν εκτεταμένες καταστροφές στη Γη, ενώ στα χωρία Αποκάλυψη 16:18-20 αναφέρεται ένας πολύ μεγάλος παγκόσμιος σεισμός).

Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα: Γιατί να δεχθεί κανείς την εσχατολογία της Αγίας Γραφής ως αξιόπιστη, τη στιγμή μάλιστα που όλες οι κατά καιρούς ημερομηνίες και προβλέψεις για το τέλος του κόσμου έχουν διαψευσθεί; Ποιά στοιχεία είναι αυτά που καθιστούν την εσχατολογία της Αγίας Γραφής πιο αξιόπιστη από όλες τις υπόλοιπες φήμες που κυκλοφορούν κατά καιρούς για το τέλος του κόσμου;

  1. Ο Ιησούς Χριστός όταν ερωτήθηκε από τους μαθητές (Ματθαίος 24:3, Μάρκος 13:4, Λουκάς 21:7 και Πράξεις 1:6-7) αντί για ημερομηνία έδωσε κάποια σημεία τα οποία είναι εύκολο για τον κάθε άνθρωπο να παρατηρήσει και τα οποία πράγματι τα βλέπουμε να έχουν αρχίσει να εκπληρώνονται στις ημέρες μας. Αυτό αδυνατούν να το κάνουν οι διάφοροι ψευδολόγοι και προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους με σημεία τα οποία υποτίθεται μεν ότι υπάρχουν αλλά δεν μπορούν να παρατηρηθούν, είναι μυστικά κλπ. (π.χ. ο πλανήτης Nibiru ισχυρίζονται ότι υπάρχει μεν αλλά είναι αόρατος).

  2. Οι διάφοροι ψευδοπροφήτες της συντέλειας του κόσμου, επειδή ακριβώς δεν έχουν αληθινά σημεία να επιδείξουν, δεν διστάζουν να καθορίζουν συγκεκριμένες ημερομηνίες (αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχουν κάνει επιστημονικούς υπολογισμούς) ώστε να φανούν αξιόπιστοι. Αντιθέτως, ο Ιησούς Χριστός ενώ θα μπορούσε να δώσει ημερομηνία δεν το κάνει διότι δεν έχει ανάγκη να βασίσει την αξιοπιστία των λεγομένων του σε μια τέτοια πληροφορία. Άλλωστε η γνώση της ημερομηνίας είτε θα προκαλούσε πανικό είτε θα έθετε την ανθρωπότητα στον επικίνδυνο πειρασμό της «προγραμματισμένης» μετάνοιας λίγο πριν το τέλος.

  3. Οι διάφοροι επιτήδειοι διαφημίζοντας τη συντέλεια του κόσμου προσπαθούν να τρομάξουν τους ανθρώπους και πολλές φορές να τους εκμεταλλευθούν προς δικό τους όφελος. Αντιθέτως όλες οι εσχατολογικές αναφορές της Αγίας Γραφής δίνουν μήνυμα παρηγοριάς και ειρήνης στην καρδιά του ανθρώπου. Οι απόστολοι αναφερόμενοι στην «Ημέρα του Κυρίου» δεν αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος πανικού ώστε να χειραγωγήσουν τις μάζες των πιστών αλλά προτρέπουν στη συνέχιση μιας φυσιολογικής ζωής με αγιασμό και καθαρότητα αγρυπνώντας και περιμένοντας τον ερχομό τού Κυρίου (βλ. Α’ Θεσσαλονικείς κεφ. 4 & Β’ Θεσσαλονικείς κεφ. 2).

  4. Όλες οι προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης για το πρόσωπο του Χριστού και για άλλα γεγονότα, είναι ιστορικά διαπιστωμένο ότι έχουν εκπληρωθεί. Επίσης πάρα πολλές προφητείες της Καινής Διαθήκης σχετικά με την εποχή των εσχάτων ημερών έχουν εκπληρωθεί και συνεχίζουν να εκπληρώνονται. Διαπιστώνεται λοιπόν η εγκυρότητα του προφητικού και εσχατολογικού λόγου της Αγίας Γραφής.

Ως πιστοί Χριστιανοί λοιπόν γνωρίζουμε ότι πράγματι ο κόσμος κάποια στιγμή θα τελειώσει (βλ. Β' Πέτρου 3:10-13). Αυτό όμως που περιμένουμε δεν είναι οι επερχόμενες καταστροφές αλλά η Αρπαγή της Εκκλησίας (βλ. Α’ Θεσσαλονικείς 4:13-18 και Α’ Κορινθίους 15:50-54) η οποία θα προηγηθεί όλων αυτών των δεινών:

«Αγρυπνείτε λοιπόν δεόμενοι εν παντί καιρώ, διά να καταξιωθήτε να εκφύγητε πάντα ταύτα τα μέλλοντα να γείνωσι και να σταθήτε έμπροσθεν του Υιού του ανθρώπου» (Λουκάς 21:36)
 

***

Τα περιεχόμενα του άρθρου αποτελούν περίληψη της εκπομπής
"Χριστιανισμός και Επιστήμη" της 13/12/2012.