===============================================
Πρόσφατες Εξελίξεις στο Θέμα της Κλιματικής Αλλαγής
===============================================
Ένα μεγάλο πλήθος σημαντικών εξελίξεων σχετικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της έχει έλθει στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια:
Η άνοδος της θερμοκρασίας παγκοσμίως ανησυχεί ολοένα και περισσότερο τους επιστήμονες. Μάλιστα, όσον αφορά τη στεριά του Βόρειου Ημισφαιρίου, ο Ιούλιος του 2012 ήταν ο πιο ζεστός όλων των εποχών.
Ανησυχητική ελάττωση της ποσότητας των πάγων στην Αρκτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διάλυση του παγετώνα Πέτερμαν στη Γροιλανδία το 2010.
Μερικές σημαντικές συνέπειες αυτών μεταβολών είναι:
- Η κατακράτηση ακόμη μεγαλύτερης ποσότητας ηλιακής θερμότητας, αφού ο πάγος που κάποτε την ανακλούσε τώρα μετατρέπεται σε υγρό νερό που την απορροφά.
- Η εξάντληση των αποθεμάτων πόσιμου νερού, αφού οι πάγοι και τα χιόνια εμπλουτίζουν μεγάλους υδροφόρους ορίζοντες.
- Άνοδος της θαλάσσιας στάθμης λόγω τήξης ηπειρωτικών παγετώνων με αποτέλεσμα πλημμύρες, ακραία καιρικά φαινόμενα και αποσταθεροποίηση των κλιματικών συνθηκών.
- Απελευθέρωση μικροβίων τα οποία βρίσκονται παγιδευμένα στους πάγους και τα οποία αφενός δεν έχουν ποτέ μελετηθεί για το τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στον άνθρωπο και αφετέρου μπορεί να προκαλέσουν την παραγωγή μεθανίου, επιταχύνοντας έτσι την κλιματική αλλαγή.
- Απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα οι οποίες υπολογίζεται ότι βρίσκονται δεσμευμένες μέσα στους πάγους.
Εν συνεχεία, από άλλες ειδήσεις μαθαίνουμε επιπλέον ότι:
Παρά τη διαρκή αύξηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι ωκεανοί και τα οικοσυστήματα της ξηράς, εξακολουθούν να λειτουργούν ως ρυθμιστικοί μηχανισμοί απορροφώντας περίπου το μισό από το εκπεμπόμενο διοξείδιο του άνθρακα. Κάποια στιγμή όμως αυτή η απορροφητική ικανότητα θα φθάσει σε σημείο κορεσμού. Επιπλέον υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος όλη αυτή η κατακρατημένη ποσότητα να απελευθερωθεί και ίσως μάλιστα με μαζικό τρόπο.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί μια ακόμη υποψήφια αιτία για τη θέση της υπ’ αριθμόν ένα αιτίας θανάτου μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
Πρόσφατες έρευνες που αναλύουν τα δεδομένα σχετικά με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες των τελευταίων δεκαετιών, συσχετίζουν τα πρόσφατα κρούσματα εξαιρετικά υψηλών θερινών θερμοκρασιών (καύσωνες) με την κλιματική αλλαγή.
Η εξασθένηση του στρώματος του όζοντος αρχίζει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις καθώς τα τελευταία χρόνια ανακαλύφθηκε και δεύτερη τρύπα του όζοντος, αυτή τη φορά πάνω από την Αρκτική.
Εκφράζονται φόβοι ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη, λόγω των ταραχών και των μεταναστεύσεων πληθυσμών εξαιτίας της μεταβολής των συνθηκών διαβίωσής τους.
Όλα αυτά δείχνουν, όπως σχολιάζουν κάποιοι ερευνητές, ότι εισερχόμαστε σε ένα νέο κλιματικό καθεστώς. Μάλιστα, γίνεται φανερό ότι λόγω της αλληλεξάρτησης των φυσικών κλιματικών μηχανισμών, οποιαδήποτε διαταραχή κάποιου από αυτούς επιδρά στη λειτουργία και των υπολοίπων προκαλώντας έτσι μια αλυσιδωτή αντίδραση.
Οι αντοχές των ρυθμιστικών μηχανισμών του κλίματος δοκιμάζονται λοιπόν μέχρι να φθάσουν στα όριά τους, καθώς παρά το πλήθος των αρνητικών ειδήσεων και προειδοποιήσεων, οι κυβερνήσεις δεν φαίνονται διατεθειμένες να προχωρήσουν στη λήψη δραστικών μέτρων. Μάλιστα για πολλούς η κλιματική αλλαγή αποτελεί και παράγοντα επιχειρηματικού κέρδους καθώς το λιώσιμο των πάγων σε περιοχές όπως η Γροιλανδία, αποκαλύπτει πλούσια κοιτάσματα ορυκτών.
Γίνεται λοιπόν φανερό ότι ο άνθρωπος απέτυχε να διαχειριστεί σωστά τη φύση που ο Θεός του εμπιστεύθηκε, καθώς επίσης απέτυχε να διαχειριστεί σωστά και το ίδιο το σώμα του αλλά και την ψυχή του, με αποτέλεσμα αυτά να διαβρωθούν από την αμαρτία. Παρόλα αυτά, ο Θεός δεν εγκατέλειψε το πλάσμα Του αλλά έγινε ο Ίδιος άνθρωπος, στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, για να έρθει πάνω σ’ αυτή τη φθειρόμενη Γη και να πεθάνει πάνω στο σταυρό του Γολγοθά για τις αμαρτίες όλων των ανθρώπων και εν συνεχεία να αναστηθεί για την δικαίωσή τους ενώπιον του Θεού Πατρός.
Εφόσον η ανθρωπότητα στο σύνολό της δεν μετανοεί και δεν μεταμελείται για τις πράξεις της, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος θα είναι αναπόφευκτη και πλήρης, όπως άλλωστε είναι προφητευμένο στο βιβλίο της Αποκάλυψης. Όμως πριν γίνουν όλα αυτά ο Θεός έχει ετοιμάσει μια διέξοδο διαφυγής για τους πιστούς Χριστιανούς με την Αρπαγή της Εκκλησίας.
Όσο όμως ακόμη
βρίσκονται πάνω σ’ αυτή τη Γη, οι πιστοί Χριστιανοί
θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, παρά την κατάσταση στην
οποία έχει αρχίσει να περιέρχεται ο πλανήτης με τα
τόσα προβλήματα να καταποντίζουν το σύγχρονο
άνθρωπο, ο Κύριος Ιησούς Χριστός είναι Αυτός που
περιπατεί πάνω στα κύματα· και όποιος, σαν τον
Πέτρο, αποβλέπει σ’ Αυτόν και Του απλώσει το χέρι, ο
Κύριος θα τον κρατήσει να περπατήσουν πάνω στην
τρικυμισμένη θάλασσα αυτής της ζωής μέχρι την ημέρα
της αναχώρησης.
Παράρτημα 1:
«Συνοπτική Περιγραφή του Φαινόμενου του
Θερμοκηπίου»
Υπενθυμίζουμε ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένα καταρχήν φυσικό φαινόμενο το οποίο συντελεί στη δημιουργία των κατάλληλων για τη ζωή συνθηκών πάνω στον πλανήτη μας. Συγκεκριμένα, χάρη σ’ αυτό το φαινόμενο η μέση θερμοκρασία της Γης είναι 15οC, αλλιώς θα ήταν -18οC. Η αρχή λειτουργίας του βασίζεται στην παγίδευση μέρους της θερμότητας που προέρχεται από τον Ήλιο ώστε αυτή να μην ανακλαστεί πάλι προς το διάστημα. Αυτή η παγίδευση επιτυγχάνεται από κάποια αέρια της ατμόσφαιρας, κυρίως από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και τους υδρατμούς, τα οποία απορροφούν μέρος της θερμότητας και την επανεκπέμπουν προς την επιφάνεια της Γης, όπως ακριβώς συμβαίνει στα πραγματικά θερμοκήπια όπου εκεί η συγκράτηση της θερμότητας επιτυγχάνεται από το γυάλινο περίβλημα. Διάφοροι παραγοντές (ανθρωπογενείς κυρίως αλλά και φυσικοί) είναι δυνατόν να προκαλέσουν αύξηση των «αερίων του θερμοκηπίου» που αναφέραμε παραπάνω, με αποτέλεσμα την κατακράτηση μεγαλύτερης ποσότητας θερμότητας, γεγονός που συντελεί στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Παράρτημα 2: «Λίγα Λόγια για την Τρύπα του Όζοντος»
Σχετικά με το όζον
υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για ένα αέριο που
βρίσκεται σε ανώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας
(στρατόσφαιρα) και καθώς σχηματίζει εκεί ένα
στρώμα, έχει την ικανότητα να «φιλτράρει» την
εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία απορροφώντας
σημαντικό τμήμα της υπεριώδους ακτινοβολίας η
οποία είναι επικίνδυνη για την υγεία των ζωντανών
οργανισμών. Όμως η αλόγιστη χρήση
χλωροφθορανθράκων κατά τις περασμένες δεκαετίες στα
κλιματιστικά και τα ψυγεία αλλά και ως προωθητικά
στα σπρέυ, απελευθέρωσαν χημικές ρίζες χλωρίου
οι οποίες φθάνοντας στη στρατόσφαιρα
προκαλούν εκτεταμένη διάσπαση του όζοντος με
αποτέλεσμα την εξασθένηση του προστατευτικού
στρώματος και τη διέλευση περισσότερης ποσότητας
υπεριώδους ακτινοβολίας. Στα τέλη της δεκαετίας του
'80 ανακαλύφθηκε ότι πάνω από την Ανταρκτική το
στρώμα του όζοντος είχε εξασθενήσει τόσο ώστε είχε
δημιουργηθεί μια «τρύπα».
***
Τα
περιεχόμενα του άρθρου αποτελούν περίληψη της
εκπομπής
"Χριστιανισμός
και Επιστήμη" της 18/10/2012.