======================================================
Η αξιοπιστία της Παλαιάς Διαθήκης μέσα από την Αρχαιολογία
======================================================

Ένα πλήθος από αρχαιολογικά ευρήματα έρχεται να επιβεβαιώσει πολλές αναφορές και αφηγήσεις της Παλαιάς Διαθήκης. Και αυτό δεν αφορά μόνο τα πιο διάσημα γεγονότα και πρόσωπα, όπως για παράδειγμα ο Ιωσήφ ή ο Μωϋσής, αλλά επεκτείνεται και σε δευτερεύοντα στοιχεία όπως είναι τα ονόματα, οι γενεαλογίες και τα τοπωνύμια που αναφέρονται σε πoλλά σημεία της Παλαιάς Διαθήκης.

Εδώ λοιπόν αναδεικνύεται η χρησιμότητα της παράθεσης των αποσπασμάτων αυτών μέσα στο κείμενο της Αγίας Γραφής, δηλαδή ότι ενώ πολλές φορές για τον απλό αναγνώστη δεν υπάρχει κάποια προφανής σημασία στην παράθεση ονομάτων, γενεαλογιών και τοποθεσιών, για κάποιους άλλους αυτά τα παραθέματα έχουν αξία στοιχείων αρχαιολογικού και ιστορικού εγχειριδίου.

Θα αναφέρουμε λοιπόν εδώ ενδεικτικά κάποια από τα αρχαιολογικά ευρήματα και τις ιστορικές αναφορές που επαληθεύουν την ορθότητα των κειμένων της Παλαιάς Διαθήκης.

Μία λογική απορία είναι αν υπήρχε γραφή ή τρόποι γραφής την εποχη που γράφτηκαν τα πρώτα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης. Γνωρίζουμε όμως σήμερα ότι τρόποι γραφής υπήρχαν ήδη από την 4η χιλιετηρίδα προ Χριστού, δηλαδή πριν τον κατακλυσμό. Την εποχή του Μωϋσή άλλωστε (περίπου 1.300 π.Χ.), όπως δείχνουν τα ευρήματα, υπήρχε αλφαβητική γραφή και μάλιστα ήταν σε κοινή χρήση ακόμη και στον απλό λαό. Αυτό είναι μια απάντηση στον ισχυρισμό ότι οι αφηγήσεις τις Πεντατεύχου προέρχονται αποκλειστικά από προφορικές παραδόσεις. Άλλωστε η μακροβιότητα των προσώπων στα πρώτα κεφάλαια της Γένεσης δείχνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει μεγάλο χρονικό χάσμα κατά τη μετάδοση της πληροφορίας από γενιά σε γενιά.

Οι ενδείξεις ότι ο συγγραφέας της Πεντατεύχου είναι ο Μωϋσής προκύπτουν από:

Μερικά από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα:

Άλλα ευρήματα:

***

Τα περιεχόμενα του άρθρου αποτελούν περίληψη της εκπομπής
"Χριστιανισμός και Επιστήμη" της 28/02/2008.